Toszkán Gasztronómia: utazás az ízek mentén

Toszkána szemet kápráztató táj – ezt jól tudja mindenki! Emellett van egy másik oldala is: ez a vidék az ízek birodalma. Idén új utazásra csábítunk, amit évek óta visszatérő utasaink régóta kértek tőlünk: gasztronómiai túrára indulunk Toszkánába! A program során szállásunk egy vidéki birtokon lesz a dombok között Toszkána déli részén, főzőiskolán teszteljük konyhafőnöki adottságainkat (vagy azok hiányát), pecorino sajtot kóstolunk, első osztályú borokat vásárolunk és részt veszünk a Chianti Classico borfesztiválon. A tengerparti strandolás a Viareggiói Riviérán ezúttal sem maradhat el. Tarts velünk, az újakat is szeretettel várjuk, ezúttal bevezető áron!

Program:

1. nap (szerda) – Utazás és érkezés Laterinába (1000 km): Indulás reggel 5:30 órakor Budapestről. Napközben folyamatosan utazunk a Budapest – M7 – Ljubljana – Trieszt – Padova – Bologna – Firenze  útvonalon Toszkána felé. Az utazás során 3-4 óránként tartunk 20-30 perces pihenőket. Szálláshelyünkre Laterinába a kora esti órákban érkezünk meg. Az esti érkezést követően átvesszük a szobákat, ami után fakultatív vacsora és pihenés következik. Négy éjszakára egy igazi vidéki birtok ad otthont nekünk: a 35.000 négyzetméteres területen fákkal körülvett Agriturismo Toscana Verde egy korábbi dohányültetvényre épült négy csillagos komplexum, középkori hangulatú szobákkal. Ízelítő az épületről:

2. nap (csütörtök) – Pihenés a szálláshelyen és toszkán főzőiskola: Ezen a napon kipihenjük az utazás fáradalmait és egész napos szabadidőt tartunk a szálláshelyen. A világ egyik legszebb tájára néző szállodai medence önmagában ígéretes program egy forró nyári napon, a toszkán égbolt alatt. Délelőtt fakultatív olasz főzőiskolán veszünk részt, melynek során helyi szakácsok segítségével jellegzetes toszkán fogásokat készítünk el a tésztától a főételen át a desszertig és persze a végén ebédre meg is esszük ezeket.  (A programra előzetes jelentkezés szükséges, a részvételi díj 15.000 Ft/fő). A délután további része szabadon telik. Lehetőség van elsétálni a szomszédos Laterina faluba és ismerkedni a helyi hangulattal, hátha látunk valami ilyesmit:

A hotel medencéje az Arno-folyó völgyére (Valdarno) néz, így aki otthon marad, az sem fog unatkozni …

3. nap (péntek) – Pienza sajt, Montalcino bor és Chianti Classico borfesztivál (250 km): Reggeli után egész napos programra indulunk. Először Pienzába utazunk. Érdekes helyszín ez a kisváros, mert egyszerre kétszeresen is az UNESCO Világörökség részét képezi: a XV. század közepén épült reneszánsz óváros volt az első ,,ideális város”, másrészről innen nyílik a legjobb kilátás a szintén világörökségi Val d’Orcia régióra, ami Toszkána legdélibb része és ez az igazi klasszikus toszkán táj. Íme:

Mi szóltunk… A néhány utcából álló kis Pienza más okból is érdekes számunkra: ez az egyik legnépszerűbb olasz sajt, a híres pecorino őshazája. Ez az ínyencség nem hiányozhat egy toszkán lakomáról sem, ezért mi is felkeresünk egy helyi delikáteszt, ahol régi kedves barátunk Matteo a pecorino juhsajt különböző változatait mutatja meg nekünk ingyenes kóstoló keretében. Kapható három hónapos, fél éves, nyolc hónapos érlelésű, körtés, fügés, szarvasgombás. A sajtokon kívül lehetőség lesz vásárolni különböző balzsameceteket, fűszereket, toszkán szalámit és olívaolajat. Lesz miből választani …

… szakértő asszisztencia segítségével:

Pienza és a sajtok után másfél órás panorámás úton utazunk a korábban említett Orcia völgyben. Utunk következő állomása Montalcino városka lesz, a híres Brunello és Rosso di Montalcino borok szülőföldje. Széles körben úgy tartják, hogy a toszkán Brunello a legjobb bor Toszkánában, sőt talán egész Olaszországban! Egy olyan helyi szaküzletet keresünk fel, ahol több száz (!) első osztályú toszkán borból lehet válogatni és a híres Amadei toszkán csokoládé is kapható.

Délután Greve in Chianti városkába érkezünk, ahol szeptember második hétvégéjén rendezik meg a Chianti Classico borfesztivált. A fesztiválon kb. 10 eurót kell fizetni egy pohárért amiért cserébe 7-8 standot látogathatunk meg borkóstolás céljából. A Chianti a világ egyik legismertebb vörös bora, a fesztivált idén 49. alkalommal rendezik meg Toszkánában. A délutáni borozás után estére visszatérünk a szállodába.

4. nap (szombat) – Strandolás a Viareggiói Riviérán és Piaggio múzeum (300 km): Ezen a napon korai reggeli után 8:00 órakor a tengerpartra utazunk. A strandolás előtt útközben a Piaggio múzeumot keressük fel Pontederában. Több mint 250 kiállítási tárggyal ez a legjelentősebb kétkerekű múzeum Olaszországban, Vespa, Aprilia és Piaggio minden mennyiségben a márka 110 éves történetéből. Miután megcsodáltunk mindent, megcélozzuk a tengerpartot és a Viareggiói Riviérára utazunk egy strandolós délutánra. Régi bevált helyünk Tirrenia, ahol lassan mélyülő homokos tengerparton töltjük el az egész napot. Az itteni strandok privát gondozásban vannak, ezért a belépésért fizetni kell (2 napozószék és 1 napernyő várható ára 20 euró). Gasztronómiai szempontból ajánljuk a strand retró éttermét, ahol kiváló pizza és tészta kapható kedvező áron. Ebéd után foglalj helyet…

Miután kistrandoltuk magunkat késő délután visszaindulunk a szálláshelyre, ahová az esti órákban érkezünk meg. A vacsorát igénylőkkel ötfogásos középkori lovagi búcsúvacsorán veszünk részt, még a dress code is középkori!

5. nap (vasárnap) – Hazautazás (1000 km): Korai reggeli után bepakolunk az autóbuszba és megkezdjük a hazautazást. Folyamatosan utazunk Budapest felé a Laterina – Firenze – Bologna – Padova – Trieszt – Ljubljana – M7 útvonalon. Budapestre a késő esti órákban érkezünk meg.

Időpont és árak:

Időpont: 2019. szeptember 4-8. (szerda-vasárnap)

Részvételi díj: 89.900 Ft/fő BEVEZETŐ ÁRON. A jelentkezéskor 35.900 Ft/fő előleg fizetendő.

Az ár tartalmazza:

  • Szállás négy éjszakára **** medencés toszkán vidéki szálloda kétágyas fürdőszobás szobáiban reggelivel
  • Utazás légkondicionált autóbusszal (dönthető és kihúzható ülések, büfé)
  • Magyar nyelvű idegenvezetés az utazás teljes időtartama alatt

Az ár nem tartalmazza:

  • Három fogásos gazdag toszkán vacsora saláta- és zöldségbárral négy estére, az utolsó este különleges ötfogásos lovagi búcsúvacsorával 27.000 Ft/fő. Az italfogyasztás külön fizetendő (fakultatív)
  • Főzőiskola program ebéddel 15.000 Ft/fő (fakultatív)
  • Strandbelépő Tirreniában napozószékkel és napernyővel 10 euró/fő (fakultatív)
  • Borfesztivál belépő Greve in Chianti-ban tavalyi áron kb. 10 euró/fő (fakultatív)
  • Utasbiztosítás kb. 3.000-4.000 Ft/fő (fakultatív)
Felszállási lehetőségek:

Budapest, Krisztina körút Vérmező oldalában vasúti kocsis étterem előtti buszmegálló 5:30 óra

További felszállás az útvonal mentén előzetes egyeztetés alapján lehetséges.

Check-in az indulás előtt 15 perccel!

Loading...