Toszkán Gasztrotúra: egy utazás az ízek birodalmában

Toszkána szemet kápráztató táj, ezt mindenki tudja. Van azonban egy másik oldala is: ez a vidék az ízek birodalma! Idén új utazásra csábítunk, amit évek óta visszatérő utasaink régóta kértek tőlünk: gasztronómiai túrára indulunk Toszkánába! A program során szállásunk egy pazar medencés birtokon lesz Toszkána legismertebb táján, a déli dombvidéken, emellett főzőiskolán teszteljük konyhafőnöki képességeinket, pecorino sajtot kóstolunk, első osztályú olasz borokat vásárolunk, vidéki lakomán veszünk részt és felkeressük a perugia Baci csokoládégyárat. Tarts velünk, a kezdő Toszkánásokat is szeretettel várjuk, ezúttal bevezető áron!

1. nap (szerda) – Utazás és érkezés Laterinába (1000 km): Indulás reggel 5:30 órakor Budapestről, találkozó 5:15 órakor a BOK Csarnok előtt. Napközben folyamatosan utazunk a Budapest – M7 – Ljubljana – Trieszt – Padova – Bologna – Firenze  útvonalon Toszkána felé. Az utazás során 3-4 óránként tartunk 20-30 perces pihenőket. Szálláshelyünkre Laterinába a kora esti órákban érkezünk meg. Az esti érkezést követően átvesszük a szobákat, ami után fakultatív vacsora és pihenés következik. Négy éjszakára egy igazi vidéki birtok ad otthont nekünk: a 35.000 négyzetméteres területen fákkal körülvett Agriturismo Toscana Verde egy korábbi dohányültetvényre épült 2019-ben felújított négy csillagos komplexum, középkori hangulatú szobákkal. Ízelítő az épületről:

2. nap (csütörtök) – Pihenés a szálláshelyen és toszkán főzőiskola: Ezen a napon kipihenjük az utazás fáradalmait és egész napos szabadidőt tartunk a szálláshelyen. A világ egyik legszebb tájára néző szállodai medence önmagában ígéretes program egy forró nyári napon a toszkán égbolt alatt. Délelőtt fakultatív olasz főzőiskolán veszünk részt, melynek során helyi szakácsok segítségével jellegzetes toszkán fogásokat készítünk el a tésztától a főételen át a desszertig és persze a végén ebédre meg is esszük ezeket.  (A programra előzetes jelentkezés szükséges, díja 15.000 Ft/fő). A délután további része szabadon telik. Lehetőség van elsétálni a szomszédos Laterina faluba. A hotel medencéje az Arno-folyó völgyére (Valdarno) néz, így aki otthon marad, az sem fog unatkozni:

3. nap (péntek) – sajtok Pienzában, vörösborok Montalcinóban (200 km): Reggeli után egész napos programra indulunk. Először Pienzába utazunk. Érdekes helyszín ez a kisváros, mert egyszerre kétszeresen is az UNESCO Világörökség részét képezi: a XV. század közepén épült reneszánsz óváros volt az első ,,ideális város”, ezen kívül innen nyílik a legjobb kilátás a szintén világörökségi Val d’Orcia régióra, ami Toszkána legdélibb része, az igazi klasszikus toszkán táj. Íme:

Mi szóltunk. A néhány utcából álló kis Pienza más okból is érdekes lehet számunkra: ez az egyik legnépszerűbb olasz sajt, a híres pecorino őshazája! Ez az ínyencség nem hiányozhat egy toszkán lakomáról sem, ezért felkeressük a legjobb helyi delikáteszt, ahol régi kedves barátunk Matteo a pecorino juhsajt különböző változatait mutatja meg nekünk ingyenes kóstoló keretében. Kapható három hónapos, fél éves, nyolc hónapos érlelésű, körtés, fügés, szarvasgombás és így tovább. A sajtokon kívül lehetőség lesz vásárolni különböző balzsameceteket, fűszereket, toszkán szalámit és olívaolajat. Lesz miből választani:

Szakértő asszisztencia segítségével:

Pienza és a sajtok után másfél órás panorámás úton utazunk a korábban említett Orcia völgyben. Utunk következő állomása Montalcino városka lesz, a híres Brunello és Rosso di Montalcino borok szülőföldje. Széles körben úgy tartják, hogy a toszkán Brunello a legjobb bor Toszkánában, sőt talán egész Olaszországban. Egy olyan helyi szaküzletet keresünk fel, ahol több száz (!) első osztályú toszkán borból lehet válogatni és a híres Amadei toszkán csokoládé is kapható.

Ezután visszautazunk Laterinába a szálláshelyünkre. Készülődnünk kell, mert ezen az estén külső helyszínen, egy közeli toszkán tanyán fogunk vacsorázni. A helyi gazdaság megismerése után gazdag lakomával várnak bennünket. Késő este visszatérünk a szállodába.

4. nap (szombat) – Perugia és Casa del Cioccolato Perugina (200 km): Reggeli után útnak indulunk és a szomszédos Umbriába utazunk. Mai napi állomásunk az édes oldalra csábít: a híres perugiai csokigyárat keressük fel. A Baci csokoládé történetét bemutató múzeumot egyszerűen csak úgy hívják Casa del Cioccolato. Megismerkedünk a híres olasz édesség százéves világhódító történetével, majd hatalmas választékból lehet vásárolni. A múzeum ékessége a Guiness-rekord méretű csokoládépraliné. Az édes élvezetek után Perugia belvárosát fedezzük fel. A város érdekessége, hogy a külső városrészből minimetróval lehet feljutni a középkori városmagba, ahol érdekes látnivalók várnak (középkori szökőkút, etruszk kapu, Raffaello kápolna, mesés panoráma az umbriai tájra). A perugiai programunk után visszatérünk a szállodába. Este a hotel teraszán BBQ grill vacsorával várnak minket.

5. nap (vasárnap) – Hazautazás (1000 km): Korai reggeli után bepakolunk az autóbuszba és megkezdjük a hazautazást. Folyamatosan utazunk Budapest felé a Laterina – Firenze – Bologna – Padova – Trieszt – Ljubljana – M7 útvonalon. Budapestre a késő esti órákban érkezünk meg.

Időpont és árak:

2020. szeptember 16-20. (szerda-vasárnap)

Részvételi díj személyenként: 90.000 Ft

Jelentkezéskor fizetendő előleg: 30.000 Ft

Gyerekkedvezmény a teljes árból: 5.000 Ft (14 éves korig)

Az ár tartalmazza:

  • Szállás négy éjszakára 4*-os medencés toszkán dombvidéki szálloda kétágyas fürdőszobás szobáiban reggelivel
  • Utazás komfortos autóbusszal 
  • Idegenvezetés

Az ár nem tartalmazza (fakultatív):

  • Három vacsora a szállodában, egy külső helyszínen 30.000 Ft/fő (az utazás programjára tekintettel a vacsorák különleges gasztronómiai élményt jelentenek, áruk ezért magasabb a megszokottnál)
  • Főzőiskola félnapos program négyfogásos ebéddel 15.000 Ft/fő 
  • Lemondási (sztornó) és Aegon Compass Extra BBP kombinált utasbiztosítás a teljes részvételi díj 3%-a + 3.750 Ft/fő
  • Aegon Compass Extra BBP utasbiztosítás (lemondási biztosítás nélkül) 3.750 Ft/fő
  • Belépőkre szükséges költség kb. 15-20 euró/fő
  • Egyágyas felár 25.000 Ft/fő (társítás vállalása esetén nem kell fizetni)
Felszállási lehetőségek:

Budapest, Dózsa György út 1. BOK Csarnok (volt SYMA-csarnok) előtt 5:30

Budapest, Jagelló út 1-3. Kongresszusi Központ mellett 5:50

További felszállás az M7 autópálya útvonalán előzetes egyeztetés alapján lehetséges!

Utasfelvétel az első indulás előtt 15 perccel!