Körutazás és nyaralás a Balkánon

Az utazáshoz érvényes útlevél vagy kártyás személyi igazolvány szükséges, amelynek a hazaérkezést követően még legalább három hónapig kell érvényesnek lennie.

Program:

1. és 2. nap (péntek-szombat): Indulás – Moraca-kanyon – Moraca kolostor

Délutáni indulás után Röszkénél határátlépés Szerbiába, majd a gazdag termőföldjeiről híres Vajdaságon keresztül, festői tájakon utazunk Montenegró felé. Útközben gyönyörködünk a Fekete-hegyek birodalmában, majd a Moraca-kanyonban megnézzük az azonos nevű kolostort, mely páratlan bájjal és gazdagsággal bír. Csörgedező patak, meredek hegyoldal és hangulatos völgy veszi körbe a kolostort. Nagyon idilli hely. Montenegró fővárosán áthaladva a tengerpart felé vesszük az irányt, ahol 7 éjszakán keresztül a szállásunk lesz.

3. nap (vasárnap): Pihenés, fürdés, napozás a tengerparton

4. nap (hétfő): Albánia (Shkodra, Tirana, Durres)

Elképzelhetetlenül sok felfedezés vár minket az egész napos autóbuszos kiránduláson Albániában, a Sasok Földjén. A napot az illír történelemmel rendelkező, ódon hangulatot árasztó Shkodrában kezdjük. Ezt követően az albán fővárosba, Tiranába megyünk, mely fénykorában karavánutak központjaként virult a lenyűgöző Dajti-hegy lábánál. Buszos és rövid gyalogos városnézés során részesei lehetünk a főváros múltjának és jelenének, megismerkedünk a város nevezetességeivel, mint a Skenderbeg tér, a Dzsámi és a Városháza. Ezt követően az albán tengerparton Durres felé vesszük az irányt. A tengerparton sétány, a belvárosban pedig hangulatos éttermek, kávézók, cukrászdák és üzletek várják az utazókat. Megnézzük a város ókori amfiteátrumát, amelyhez kis, mozaikokkal díszített kápolna is tartozik.

5. nap (kedd): Félnapos kirándulás (Bar, Stari Bar) tengerpart

Reggeli után felkeressük Bar városát, ahol pálmákkal és leanderekkel tarkított gyönyörű mediterrán sétány vezet minket a strandoktól egészen a kikötőig. A hangulatos tengerparti úton kellemes kávézókba, koktélbárokba botlik az ember. A parttól eltávolodva, Stari Bar óvárosa és az ódon vár az elmúlt évszázadok fantasztikus építészeti, történelmi örökségét eleveníti fel. Meglátogatjuk a legendák világát idéző „Olive a Mirovica” nevű olajfát, melynek kétezer éves ágai alatt számos haragos család békült már ki. Délután pihenés, fürdés a tengerparton.

6. nap (szerda): Virpazar – Shkodrai-tó – Rijeka Crnojevica – Virpazar

Ezen a napon egy érdekes hajókirándulásra indulunk Virpazar faluból a csodaszép Shkodrai-tavon. Rengeteg lápos öböl, félsziget található a tó mentén, melyeket sűrű nádas borít. A szigetek labirintusát sűrű növényzet fedi és sok helyen a víz felszínén is különböző vízinövények, tavirózsák élnek. Ez a természeti környezet ideális feltételeket jelent az itt élő mintegy 270 madárfaj számára, mely közül nagyon sok veszélyeztetett. Hajókirándulásunk közben folyóágakon hajózunk, majd a déli órákban kikötünk egy eldugott partszakaszon, ahol a hajóskapitányunk vendégül lát minket egy ínyenc halebédre. Eltöltünk egy kis időt a strandon, majd visszahajózunk Virpazar faluba. Délután Montenegró egyik legimpozánsabb vidékére utazunk, a Rijeka Crnojevica folyó kanyarulataihoz. Egy kicsiny panzió előtti kilátópontban állunk meg, ahonnan tökéletes kilátás nyílik erre a lélegzetelállítóan szép tájra. A folyót – melynek vize egyetlen forrásból ered – buja vízinövények fedik és áthatolhatatlan növényzetű zöld dombok határolják. Ez az ősvadon ideális élőhelyet teremt a madárvilág számára, nem véletlen, hogy sok ritka madárfaj számára ez az utolsó menedékhely Európában. Az itt látható panoráma egyedülálló egész Európában. Rövid sétát teszünk a folyó mentén, majd a hangulatos Rijeka Crnojevica faluban folytatjuk sétánkat. Csupán egy keskeny betonút kanyarog le a kicsiny településre, mely a középkorban forgalmas kereskedelmi központ volt. Annak idején itt nyomtatták az első cirill betűs könyvet, ma azonban Rijeka Crnojevica egy végtelenül csendes halászfalu, amely csupán néhány házból áll. A késő délutáni órákban térünk vissza Virpazar faluba. Ára: kb. 30 euró/fő (hajójeggyel, ebéddel együtt)

7. nap (csütörtök): Fürdés, pihenés a tengerparton vagy fakultatív kirándulás (egész napos) Cetinje-Budva-Sveti Stefan

Reggeli után Cetinjébe indulunk, mely az ország ősi fővárosa. A királyi palota feleleveníti Európa egyik legérdekesebb sorsú dinasztiájának történetét és életét. Az utolsó uralkodó és családja földi maradványait a Cipur kápolna őrzi. Innen a Szent Péter kolostorba folytatjuk utunkat, ahová pravoszláv hívők ezrei zarándokolnak el, hogy megláthassák a Szent Kereszt egy darabját vagy Keresztelő János relikviáit. A nap méltó befejezéseként Budvával ismerkedünk, ahol Montenegró leghangulatosabb óvárosát találjuk. Útközben rövid fotószünet az egykori halászfalu, Sveti Stefán kis szigeténél. Este még fürdésre is marad idő. Ára: 20 euró/fő + királyi palota belépő: 8 euró/fő

8. nap (péntek): Pihenés vagy fakultatív fish-picnic (félnapos)

Fürdéssel és ebéddel egybekötött hangulatos hajókirándulás egy lakatlan és gyönyörű öbölhöz. Ez a nap valódi kikapcsolódás, a kristálytiszta Adria mellett, egy pohár borral és ízletes ebéddel, melyet a hajó legénysége készít nekünk. Ára: kb. 25 euró/fő.

9. nap (szombat): Kotori-öböl – Kotor városa

Reggelit követően továbbutazunk. Utunk a lenyűgöző Kotori-öböl keleti csücskébe, a magas hegyek ölelésében fekvő, festői Kotor városába vezet. Sétálunk a Világörökség részeként számon tartott középkori város labirintus jellegű szűk utcáin, és a templomokat körülölelő terein. A Neretva völgyében továbbutazunk a Neretva folyó mellett, Pociteljen át (a sziklán magasodó várat Mátyás királyunk építtette). Vacsora, szállás Szarajevó környékén.

10.nap (vasárnap): Szarajevó – hazautazás

Reggeli, majd városnézés Szarajevóban (a modern történelem leghosszabb ostromát elszenvedő városa). Meglátogatjuk a pezsgő életű Bascsarsija bazárt, a Gazi Huszrev Bég dzsámit (a Balkán legnagyobb és legimpozánsabb muzulmán vallási létesítményét), a Ferenc Ferdinánd elleni merénylet helyszínét. Szarajevót elhagyva a Boszna folyó völgyében utazunk tovább, majd Udvaron át érkezünk Magyarországra a késő éjszakai-hajnali órákban (útviszonyoktól függően).

Időpont és árak:

2018. június 22 – július 1. (péntek-vasárnap) – 109.000 Ft/fő

Az ár tartalmazza:

utazás autóbusszal / nyolc éjszaka szállás / félpanziós ellátás (reggeli és vacsora) / idegenvezetés

Az ár nem tartalmazza:

üdülőhelyi díj 3.500 Ft/fő (kötelező) / belépők kb. 20 euró/fő / fakultatív programok költségei / egyágyas szoba felára kb. 80 euró/fő (fakultatív) / EUB Nívó utasbiztosítás 5.000 Ft/fő (fakultatív)

Felszállási lehetőségek:

A pontos indulás időpontját későbbi utazási tájékoztatóban adjuk meg.

Loading...